Een roulette dubbel strategie is een spelsysteem waarbij je regelmatig je inzet verdubbeld. Dat doe je over het algemeen, om de verliezen die je maakt sneller terug te kunnen winnen. Verdubbelde inzet betekent immers ook een dubbele winst. De strategieën waarbij je inzet moet verdubbelen, of op een andere manier moet verhogen, zijn waarschijnlijk de grootste groep strategieën die er voor het spel bestaan. We bespreken hier de belangrijkste, en leggen je uit wat de voor- en nadelen van de verschillende versies zijn. Zodat jij makkelijker je verliezen terug kan halen, en netto meer geld verdient met het roulettespel.
Deze strategieën hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze over meerdere rondjes worden uitgespeeld. Je speelt in principe telkens met dezelfde inzet, en verhoogt die op een bepaald moment. Meestal met een factor twee dus. Ook zet je bij deze systemen in op kansen die makkelijk te halen zijn. De eenvoudigste bets om te winnen bij roulette zijn de enkelvoudige kansen. Dat zijn de bets met een winstkans van bijna 50% en een winstmarge van één maal je inzet. Er zijn 3 verschillende enkelvoudige bets, met telkens twee mogelijkheden om op in te zetten.
Sommige strategieën die lijken op dubbel strategieën, bijvoorbeeld het Dozens-systeem, zetten in op één derde van de getallen. Bijvoorbeeld op het eerste dozijn (1 tot en met 12) van alle getallen. Deze bet heeft een andere winstkans, namelijk bijna 1 op 3. De uitbetaling is hoger: tweemaal je eigen inzet.
Deze systemen zijn waarschijnlijk een paar van de eerste strategieën die gebruikt werden in de 18e eeuw. Dat was de tijd waarin roulette en andere kansspellen populair werden. De vaak sjieke namen van deze strategieën dateren nog uit die tijd. De bekendste dubbel strategieën zijn:
Bij deze strategie zet je in op enkelvoudige kansen. Je speelt met lage inzetten, en haalt telkens één maal je inzet aan winst binnen. Als je verliest, dan zeg je de volgende ronde het dubbele van je inzet in. Verlies je weer, dan verdubbel je je inzet weer. Daarmee ga je door, totdat je uiteindelijk weer wint. De relatief hoge winst die je dan maakt, is genoeg om ál je verloren inzetten in een klap terug te winnen.
Deze strategie wordt ook wel de omgekeerde Martingale genoemd, en met goede reden. Je zet hier weer in met lage inzetten, en blijft dat doen zolang je verliest. Maar zodra je wint, verdubbel je inzet. En dat blijf je doen zolang je wint. Daardoor krijg je steeds hogere winsten, met het pas gewonnen geld van het casino. Het is bij de Paroli wél belangrijk om op een gegeven moment te stoppen met spelen, en je winst te cashen.
Tier et tout strategie is eigenlijk een afgekorte versie van de Martingale. Ook hier verdubbel jij je inzet als je verliest. Je doet dat echter maar één keer. Als je het tweede rondje met dubbele inzet ook verliest, dan ga je terug naar je begininzet. Het voordeel is dat je inzetten nooit hoog op kunnen lopen. Het nadeel, is dat je nooit al je verlies goed kan maken.
Ook bij de variant Red Bet verdubbel je je inzet op een van de enkelvoudige bets zodra je verliest. Je zet op dat moment echter óók een vaste, onveranderlijke bet neer op de tegenkans van je bet. Verdubbel je bijvoorbeeld na verlies je inzet op rood, dan plaats je nu je begininzet op zwart. Hierdoor haal je altijd een kleine winst binnen.
Dubbel strategieën hebben als voordeel dat je altijd het grootste deel van je verlies terug haalt. Of in het geval van de Paroli, dat je winst kan maken zonder je eigen budget aan te spreken. Deze strategieën hebben ook een belangrijk nadeel. Er gelden namelijk limieten aan de maximale inzet die je aan een speeltafel kunt doen. Bij een strategie als de Martingale kan je inzet exponentieel stijgen. Bijvoorbeeld zo: 1 euro – 2 – 4 – 8 – 16 – 32 – 64 – 128 euro. Op een gegeven moment, als je blijft verliezen, kan je inzet niet meer verdubbelen door die limiet. Of misschien is je budget dan al niet meer toereikend om nog een keer te verdubbelen. En dan heb je een probleem.
Er zijn andere strategieën waarbij je je inzet verhoogt. Een paar voorbeelden: